Skip to main content

Meet and Greet the European Union (EU) Institutions

Har landat i Stockholm igen efter två dagars utbildning ”Meet and Greet the EU institutions” i Bryssel. Det var EFA, European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients Associations, som arrangerade, och syftet med utbildningen var att lära mer om EU, och hur de frågor som förbundet jobbar med kommer upp på agendan i Bryssel. Våren hade kommit ännu längre i Bryssel än här, gröna gräsmattor, och blommande magnoliaträd, fullsatta uteserveringar och sol var det gott om.

Vi som deltog kom från olika länder i Europa, Grekland, Italien, England, Nederländerna och Norge, för att nämna några. Det är alltid lika spännande att höra hur man jobbar i andra delar av Europa, och vilka frågor som engagerar. I Sydeuropa har man inte så stora problem med pollenallergi mot björk, av förklarliga skäl, men däremot är pollen från olivträd ett betydligt större problem. Man har sett att där det anläggs olivträdsodlingar, ökar olivpollenallergierna kraftigt.

Ungefär halva tiden var vi på EFAs kontor, den andra halvan på Europaparlamentet, där vi fick ta del av flera olika spännande föreläsningar och träffa en av våra egna parlamentariker. Finns inget som är så bra som att personligen ha träffat de man i framtiden ska nätverka med, det underlättar på alla sätt. Jag tog chansen att berätta om hur förbundet jobbar i olika frågor, och fick möjlighet att ställa frågor om hur Astma- och Allergiförbundet kan komma in i olika frågeställningar som är viktiga för oss. Lobbyarbete i Bryssel verkar gå till på samma sätt som i Sverige, även om det verkar finnas flera nivåer att påverka. En av de roligare uppgifterna på parlamentet har nog den som är rapportör, dvs den som ska få olika parter att enas, så att alla känner sig nöjda. För så är det, ingen är helt nöjd, men de flesta tycker att beslutet man kommer fram till är ok.

Två nyttiga och roliga dagar, tack Susanna, Roberta och David för ett suveränt program!

Dela det här inlägget:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Eva-Maria Dufva

eva-maria.dufva@astmaoallergiforbundet.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *