Skip to main content

Dags att ta beslut om pollenprognoserna, Göran Hägglund!

Pollensäsongen är i full blom och pollenprognoserna används flitigt. Vi tar dem för givna precis som väderprognoserna, en hur blir det nästa år? Får vi några prognoser nästa vår? Finansieringen av pollenmätningar och pollenprognoser är idag mycket osäker. Staten betalar idag en del av verksamheten men en stor del kommer från anslag från enskilda landsting och regioner. En viktig inkomstkälla för verksamheten är också försäljningen av de pollenprognoser som publiceras i media och på vissa webbplatser.

Varje vår knåpas finansieringen för pollenfällorna och prognoserna ihop på nytt och varje år är det lika osäkert hur många som kommer att kunna drivas. Denna instabila situation hotar den långsiktiga planeringen och gör det svårt för dem som håller uppe verksamheten med sin kompetens att veta om de har jobben kvar nästa år. Deras unika kunskaper växer inte på trän och det blir oerhört svårt att bygga upp verksamheten på nytt om den ett år läggs ner. För oss allergiker är deras kunskap guld värd – de ger oss ett verktyg för att planera vår vardag.

Båda de centrala institutionerna inom verksamheten, Palynologiska laboratoriet vid Naturhistoriska museet och Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, redovisar underskott i driften. Så här kan det inte fortsätta!

En ökning av det statliga åtagandet med mellan två och och tre miljoner kronor skulle inte bara säkra den nuvarande verksamheten utan också ge utrymme till en utveckling av servicen till landets pollenallergiker. Nästan två miljoner människor i Sverige skulle beröras av en sådan mycket begränsad satsning. Det motsvarar inte mer än 1 krona och 70 öre per pollenallergiker! Låt inte snålheten bedra visheten!

Marianne Jarl

Dela det här inlägget:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Marianne Jarl

Ombudsman för utomhusmiljö och konsumentfrågor
marianne.jarl@astmaoallergiforbundet.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *