12 december, 14  •  Serie:

Fira julen allergivänligt

Snart är det jul och vi får frågor om –  vilka julblommor bör jag välja för att inte få allergibesvär?  Och kan man ta in en riktig julgran? Här kommer några tips hur du kan fira en allergivänlig jul. Tidningen Allergia skriver i senaste numret om vad du kan tänka på när det gäller granen, julblommorna, julklapparna, pyntet, gröten, julgodiset mm. Läs mer här. 

Weihnachtliches aus der Porzellan-Manufaktur Meissen

Julblommorna är vackra att se på men vissa kan tyvärr ge stora besvär för dem som har allergi och överkänslighet. Hyacinten, med sin starka doft, kan orsaka svåra luftvägsbesvär, men också klåda och ögonbesvär. Amaryllisen doftar inte så starkt, men är släkt med hyacinten och har man blivit sensibiliserad mot en växt i familjen liljeartade växter kan man få problem med många andra (men om du tar bort ståndarna kan det underlätta för dig med pollenallergi).

Trots att julstjärnan är en doftfri blomma finns det rapporter om att den orsakat allergiska besvär i luftvägarna. Den kan även utlösa hudallergi, främst hos personer som sysslar med den yrkesmässigt. För alla tre växterna gäller att man ska undvika att få växtsaft från stjälk och lök på huden.

Några alternativa julblommor i vitt och rött för dig med allergi är ardisia, brudorkidé, juvelblomma, flamingoblomma, begonia, novemberkaktus, azalea, höstglöd och papegojstjärt. För förslag på ytterligare krukväxter och snittblommor som är ett bra val vid allergi eller överkänslighet, se webbsidan Alltomallergi.se 

Och hur var det nu med granen? Allergia skriver att allergi och överkänslighet mot gran kan bero på naturliga doftämnen från granen, på sporer av utomhusmögel eller pollen som följer med granen utifrån. För en del hjälper det att spola av granen och låta den torka innan den tas in. Andra tål Kungsgran som tillhör en annan familj än den traditionella granen. Men det säkraste  – men enligt Naturskyddsföreningen det minst miljövänliga – är att satsa på en fin plastgran. Se i så fall till att den är PVC-fri och inte innehåller några giftiga ftalater.

Och sist men inte minst ett julklappstips till någon med allergi –  ge bort ett medlemskap i Astma- och Allergiförbundet! Läs mer här.

Önskar er en riktigt God och allergivänlig Jul och ett Gott Nytt År!

Dela det här inlägget:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kommentarer