12 mars, 12  •  Serie:

Måste en förening ha en ordförande?

Det är ju skillnad på om man ställer frågan i rubriken som; ”måste en förening ha en ordförande?” eller om man betonar ”måste en förening ha en ordförande?”. Båda frågorna kan ställas om föreningar inom Astma- och Allergiförbundet. Det finns föreningar som prövar att avstå ifrån att välja en ordförande med en sådans alla klassiska uppgifter och det finns faktiskt åtminstone en förening som valt att välja två! ordföranden. Och visst måste vi pröva nytt. Föreningslivet har ett behov av förnyelse och den här typen av experiment behöver vi se mera av inom organisationen.

Vi behöver också en mera aktiv diskussion kring sådana här frågor mellan alla som är föreningsaktiva. Goda och dåliga erfarenheter från förnyelsearbetet behöver spridas inom organisationen och allt kan inte ske via den centrala organisationen. Jag tror att det mesta av förnyelsen av föreningsarbetet måste drivas av föreningarna själva. Lösningarna som man utvecklar behöver inte bli standard och kopieras av många. Men exprimentlusta smittar och kan bidra till att göra oss alla modigare. Kanaler för att förmedla erfarenheter behöver därför byggas ut.

Just nu pågår en översyn av förbundets organisation som skall vara slutförd till kongressen i maj 2013. Under våren genomförs nästan femton konferenser runt om i landet där framtiden för förbund och föreningar diskuteras. men diskussionen kan föras överallt. Varför inte också i denna blogg. Kommentera gärna detta inlägg. Vad tycker du t.ex. om att en förening väljer tvår ordföranden? Hur skiljer sig en sådan lösning från att man på traditionellt vis väljer en ordförande och en viceorförande?

Dela det här inlägget:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kommentarer