10 oktober, 14  •  Serie:

Robotkatt kan ge ökad livskvalitet

Idag besökte jag femåringens förskola där en robotkatt visades upp. Katten kunde både spinna och jama och väckte nyfikenhet och förtjusning hos barnen. Min femåring frågade – mamma, kan jag få en sån?

Robotkatt 002

Robotkatten är ett tekniskt hjälpmedel för att höja livskvaliteten  främst för äldre med demens, men kan även i framtiden användas för barn med t ex neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Nu pågår ett forskningsprojekt vid Mälardalens högskola där robotkatten Robocats inverkan på livskvaliteten hos äldre med demens utvärderas, se info här. När det inte fungerar med ett riktigt djur inom omsorgen kan robotkatten vara ett alternativ!  Smittspridning kan enklare säkras och den passar även om människor har pälsdjursallergi. Den ligger också kvar och behöver varken äta eller gå på låda…. Eftersom den är tung (väger ca 2 kg)  och blir lite varm skapar den också trygghet.

Att införa pälsdjur som hund inom vård och omsorg ställer olika krav för patienter och personal  när det gäller allergi, hygien och djurskydd. För mer information om vilka lagar som gäller för  hund i vård och omsorg, se vägledning från Socialstyrelsen m fl myndigheter.

Kanske kan  robotkatten kan bli ett allergivänligt alternativ till riktiga  hundar i vård och omsorg framöver?

Se TV-inslag om Robocat  i Västmanlandsnytt här.

Robotkatt 006 

Dela det här inlägget:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kommentarer