6 september, 17  •  Serie:

Vet du skillnaden mellan laktosintolerans och mjölkproteinallergi?

Tyvärr är kunskapen om skillnaden på vad personer med laktosintolerans jämfört med vad personer med mjölkproteinallergi kan äta dålig ute i samhället. Detta kan innebära en risk för personer med mjölkproteinallergi när de ibland får laktosfria produkter hos bekanta, på restauranger eller i andra miljöer. Det kan vara livshotande för de med en allvarlig allergi.

Om du har laktosintolerans kan du äta laktosfria produkter som är gjorda på mjölk. Du kan också undvika att äta för mycket mat som innehåller laktos. Alla mjölkprodukter som inte är laktosfria innehåller laktos i olika mängd. Messmör innehåller mycket laktos och mjölk innehåller mindre, medan filmjölk och yoghurt innehåller ännu mindre laktos och hårdost är laktosfri om den har lagrats i minst tre månader. Oftast tål man en liten mängd laktos varje dag vid laktosintolerans. Personer med laktosintolerans kan även ta tabletter med enzymet som de saknar (laktas) i samband med måltid och kan då ofta äta mat som innehåller laktos utan att få symtom. Har du laktosintolerans och äter mjölksocker (laktos) så kan du få orolig uppblåst mage och diarré.

Om du har mjölkproteinallergi däremot så kan du inte äta laktosfria produkter, då de är gjorda av mjölk. Även om mjölksockret har tagits bort så är mjölkproteinerna kvar i laktosfria produkter. Mjölkprotein finns i alla mejeriprodukter som mjölk, filmjölk, yoghurt, gräddfil, grädde, smör, glass mm. Mjölkpulver, torrmjölk, vassle, vasslepulver, kasein och kaseinat är annat som kan stå i ingrediensförteckningen. Mjölk kan även finnas i margarin, charkvaror, maränger, kryddblandningar, buljonger, fiskpinnar, bröd, bageriprodukter och ströbröd.

Personer med mjölkproteinallergi som äter mjölkprodukter eller laktosfria produkter kan få magbesvär, kräkningar, diarréer, hudutslag, eksem, andningsbesvär, astmaanfall och i värsta fall en anafylaktisk chock som kan vara livshotande. Har du mjölkproteinallergi så behöver du istället äta ersättningsprodukter som inte är gjorda av mjölk. De kan vara gjorda av havre, mandel, soja eller ris (till exempel havremjölk).

Du som vill baka eller laga mat till en person som har laktosintolerans kan tryggt använda laktosfria produkter att bjuda på (till exempel laktosfri mjölk, laktosfri créme fraiche eller laktosfritt smör). Ska du däremot baka eller laga mat till en person med mjölkproteinallergi så köper du bara produkter som är helt fria från mjölk som till exempel sojamjölk, créme fraiche gjord på havre eller mjölkfritt margarin. Kolla bara först så personen inte har några andra matallergier också. I så fall måste hänsyn tas även till dessa.

Astma- och Allergiförbundet arbetar speciellt under hösten 2017 för att informera om skillnaden mellan laktosintolerans och mjölkproteinallergi.

 

Länkar

Hurra, en allergisk gäst – utbildningsmaterial för restaurangpersonal:

http://astmaoallergiforbundet.shop.strd.se/product/8984/8984/0/901096

Checklista – Om någon får en reaktion:

http://astmaoallergiforbundet.shop.strd.se/product/8984/8984/0/910809

 

 

Dela det här inlägget:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kommentarer