4 juli, 13  •  Serie:

Vi har glömt bort skolans fysiska arbetsmiljö

Skolans fysiska arbetsmiljö var ämnet för dagens seminarium som arrangerades av Astma- och Allergiförbundet i Almedalen. Förbundsordförande Maritha Sedvallson hälsade välkommen och inledde med att berätta om syftet med seminariet – att diskutera lösningar utifrån den problembild om skolans arbetsmiljö som presenterats i Socialstyrelsens rapport under våren.

image

En stor panel med representanter från lärarfacken, elevorganisationer, föräldraorganisationer och Unga Allergiker engagerade sig i diskussionen. Några saker som kom fram var att ansvaret på myndighetsnivå är splittrat och det saknas ett nationellt samordningsansvar för skolas fysiska arbetsmiljö.

Anders Andersson, riksdagsledamot i socialutskottet (Kd), uttalade sig om att han vill se en nationell allergistrategi eftersom det handlar om en folksjukdom och där den omgivande inomhusmiljön spelar stor roll. Greta Smedje, utredare på Socialstyrelsen hoppades att den nya Folkhälsomyndigheten ska få ett sådant uppdrag.

Anders Andersson vill se debatt redan i höst om problemen i skolans arbetsmiljö utifrån Socialstyrelsens rapport i 290 kommuner. Meeri Waasberg, riksdagsledamot (S) lovade ta upp frågan i sin hemkommun Haninge. Rektors ansvar för skolans arbetsmiljö behöver tydliggöras och en stark politisk vilja måste till för att en nationell allergistrategi ska bli verklighet. Maritha Sedvallson avslutade med att ett beslut om en sådan borde finnas om ett år!

Särskilt roligt är det också att Gustaf Fridolin, språkrör i Mp häromdagen lovade driva upprustning av skolans arbetsmiljö inför valet. Nu behövs det bara fler partier som sluter upp…

Dela det här inlägget:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kommentarer